Kuidas ma leiba tegin

Kui ma väike olin, siis tegi mu vanaema imemaitsvat peenleiba. Ta kogus kokku kuivanud leivakontsud, pani need õunamahlaga käima ja lisas siis pärmi (!), jahusid ja köömneid. Mäletan, kuidas leivategu oli suur ettevõtmine, raske sõtkumine ja põnev püha toiming.  Meie saime oma väikeseid kakukesi vormida, punuda või ümber muna keerata. Nagu meeldis. Laupäeva päeval köeti ahi ja siis õhtul, kui sauna läksime, läksid leivad ahju. Tehti suurte vormide sisse ja plaadile läksid meie kakud. Seda leiba sõime veel jupp aega ja kui kooli/lasteaia ajal jälle Tallinnas olime, saime seda mõnikord ka pakiga. Küll oli siis hea.

Mina olen elus leiba teinud praeguseks 6 korda.

Esimene kord tegin ise leiba ülikooliajal 2008 aastal ja vanaema õpetuse järgi. Küpsetasin oma üürika puuküttega ahjus ja tuli tõesti jube hea. Absoluutselt ei mäleta, kuidas seda tegin.

Teine kord tegin pähklite & igasuguse kalli jamaga natuke aega hiljem mälu järgi. No sellega oleks võinud tõesti naelu seina taguda. Täiesti söödamatu käkk. Juba siis sain aru, et mu mäluga kõik korras ei ole.

Kolmas kord julgesin selle tähtsa ettevõtmisega alustada nüüd hiljuti, pea 10 aastat hiljem.
Maitsesin sõbranna tehtud imemaitsvat leiba, mis ta mulle sünnipäevaks tõi ja palusin juuretist ning juhatust. Need ma ka sain. Plaan ise leiba teha või leida endale leivainimene oli käärinud juba liigagi kaua ja oli viimane aeg alustada.

Kolmas kord oli leib hea maitsega aga pealt kõrbenud ja seest nätske. 2 pätsi söödi 4 päevaga ära.


Neljas kord oli leib hea maitsega aga pealt kõrbenud ja seest nätske. Söödi 3 päevaga ära.

Viies kord oli leib hea maitsega ja pealt krõbe ja seest pehme! Jess! Välja tuli! Söödi 2 päevaga ära.
Ilmselgelt tahtis ahi timmimist ja katsetamist.


Kuidas ma siis tegin?

Õhtul panin juuretise käima. Selleks on mul üks hea taignanõu, mis tõmbab kaane vaakumisse. Ma ei tea, kas asi on selles või milleski muus aga sooja kohta mul pole, kus hoida aga käib ilusti ära.

Hommikul segasin juurde jahud ja maitseained ning panin kahte õliga määritud leivavormi.
Kuna mul taaskord sooja kohta ei ole kus järelkergitada siis panin ahju 50 kraadi peale sooja ja kui ta oli parajalt soe, tõstsin leivad sisse ning lülitasin ahju välja. 2 Tunniga kerkisid kahekordseks.




Küpsetasin 200 kraadiga 10 min. ja 180 kraadiga tund, pintseldades 3 korda vahepeal veega. Pärast pintseldasin veel, hoidsin vormis jupp aega rätiku all - panin veel eriti paksu rätiku peale. Ja siis tunni-paar ilma vormita räti sees.


Söödi 2 päevaga ära, kuna peitsin ühe ära.

Kuues kord tehes panin selgelt liiga palju jahu ja leib tuli tihkem, pealt pragudega ja maitse kannatas. Peab hakkama ikka koguseid kaaluma.

Jätku leiba!


2 kommentaari:

  1. Põnev :) Ma teen ema retsepti järgi, algus on sama, mis sul, eelmisel õhtul panen juuretise käima vee ja suhkruga, hommikul lisan kõik muu, panen sailikoonist vormidesse (siis pole vaja vormi määrida), kerkib laual kuskil 2-3h, seejärel kuumutan ahju 250 kraadini, panen leiva 5min ahju, seejärel keeran kuumuse 40minutiks 200 kraadi peale ja siis 15ks minutiks 180 kraadi peale :) Vahepeal ahjuust ei ava, ema retsept ütleb, et ei tohi :D Ja ahju panen vett ka tassiga.

    VastaKustuta
  2. Ma peaks ka võibolla proovima hoopis ahju vett panna. Homme katsetan!
    Aga juuretist käima panen ainult veega.

    VastaKustuta